FAQ


Veelvuldig Gestelde Vragen


Geef ons gerust een belletje, persoonlijk contact staat bij One2Kite bovenaan!

Hoeveel lessen heb je nodig om te kunnen Kitesurfen?

De meest gestelde vraag ever! Hoeveel uren er nodig zijn verschilt enorm van persoon tot persoon. Dit is nl. afhankelijk van heel veel persoonlijke factoren. Het begint al met de definitie van “kunnen Kitesurfen.” Sommige volstaan met genoeg basiskennis en willen met eigen materiaal zelf hun vaardigheden aanscherpen. Andere willen meer zelfvertrouwen opbouwen voordat ze zelfstandig gaan varen. Met onze gratis One2Kite Buddy app ben je natuurlijk nooit echt alleen. Wil je weten in hoeveel uur jij ongeveer zou kunnen leren Kite-surfen? Neem dan contact op met Tony voor een personal assessment en alle informatie omtrent onze Kitesurf lessen.

Wat voor les formaat (Groep of Prive) is het beste?

Voor iedereen geldt dat de enige goede leer methode prive lessen (1 of 2 personen) zijn. Groepslessen zijn alleen geschikt als introductie les. Met 1 vlieger op 3 personen kan men natuurlijk nooit echt goed leren Kitesurfen. De lessen kunnen op deze wijze ook niet gepersonaliseerd worden. Er zijn bepaalde kite-scholen die groepslessen met 3 of zelfs 4 personen pushen maar dit is puur uit winstbejag.

Zijn Groepslessen het goedkoopst?

Nee, per les deelt men namelijk 1 vlieger met 3 medestudenten. Een kleine rekensom leert ons dat in 3,5 uur elke leerling dan slechts 1 uur en 10 minuten vliegertijd heeft (in de praktijk zelfs minder). Wanneer je de uurprijs van prive lessen berekent zijn deze zelfs goedkoper dan groepslessen en staan garant voor echt leren kitesurfen met gepersonaliseerde coaching.

Waarom proberen bepaalde kitesurf scholen zoveel mogelijk groepslessen te verkopen?

Kitesurfen is big business en aan groepslessen verdienen ze het meeste (fabriek mentaliteit). Ze spelen tevens in op het optisch bedrog dat groepslessen het goedkoopst lijken. Dit onder het mom van nieuwe mensen leren kennen (dan kun je beter naar de kroeg gaan). Ze werken tevens met een heleboel (goedkope) freelance “instructeurs” (vele zijn niet gecertificeerd). Indien je bij One2Kite de uur tarieven bekijkt dan zijn prive lessen even duur als groeplessen (dit hebben wij met opzet gedaan).

Onderzoek heeft uitgewezen dat de helft van cursisten in groepslessen afvallen,of er heel lang over doen, en ook niet echt goed leren Kitesurfen. Voor alle instructie geldt dat “doorpakken” de grootste kans is van slagen en iets goed onder de knie krijgen. Deze vlieger (leuke woordspeling) gaat letterlijk 100% op voor goed leren kitesurfen. In een groepsles deelt men de vlieger met 3 andere cursisten dit betekent dat je maar 1/3 van de tijd daadwerkelijk zelf aan het leren bent (van kijken leer je niets) Het is juist van groot belang om in elke les zoveel mogelijk zelf te doen want alleen daar leer je van. Er is ook niet altijd wind als jij vrij bent dus je moet optimaal gebruik maken van de tijd op het strand. Tevens zijn groepslessen samengesteld uit steeds wisselende cursisten die allemaal een ander niveau hebben en met (groot) uiteenlopende gewicht-verschillen (bij Kitesurfen speelt gewicht van groot belangrijk bij kite-maat keuze). Ook is het van groot belang dat je maar 1 (dezelfde) instructeur hebt die jou “door en door kent”. Kitesurfen leren kan zeer frustrerend zijn daarom werkt, en onderzoek beaamt dat, een gepersonaliseerde coaching het beste.

Gepersonaliseerde coaching, wat houdt dit precies in?

Het leer proces van persoon tot persoon verschilt enorm. Momenteel verzorgt Head instructor Tony zelf alle lessen in Nederland. Tony hanteert geen “vast” programma maar een gepersonaliseerde coaching. Dit vereist buiten ervaring tevens kennis van de menselijke psyche. Tony heeft sinds 2000 ervaring als Kitesurf instructeur en een achtergrond in de Sport Performance Psychologie. Hij weet niet alleen het beste uit je te halen maar stimuleert en leert je ook om om te gaan met je frustraties en zelfopgelegde (ego beschermende) beperkingen die je er van weerhouden om je gestelde doelen te bereiken (Het bekende stemmetje in je hoofd: “kan ik dit wel leren, is dit wel iets voor mij?”)

Krijg ik een vaste instructeur of kan dit wisselen?

Momenteel in seizoen 2024 worden alle lessen verzorgt door Tony (head instructor) persoonlijk. Sowieso krijgt men bij One2Kite altijd 1 vaste instructeur. Voor kwaliteitslessen is het hebben van een vaste instructeur een absolute must. Want die kent jou progressie van de eerste minuut. Een ieder die wat anders beweert houdt er een dubbele agenda op na.

Heeft One2Kite vaste lestijden of zijn jullie flexibel?

We hanteren geen vaste lestijden maar zijn (heel) flexibel. We kijken naar de windverwachting en denken ook met je mee met inplannen van de lessen. Op voorhand kun je natuurlijk je lessen inplannen. Maar het komt met regelmaat voor dat je gebeld wordt als de wind ons goede kansen geeft om les te geven. One2Kite is actief van zonsopgang tot zonsondergang dus we hebben een optimale keuze om te lessen.

Bij andere scholen zijn de lessen maar beperkt geldig, hoe zit dat bij One2Kite?

Bij One2Kite zijn je betaalde lessen ONBEPERKT geldig. Dit betekend zelfs dat je de lessen mee kan nemen naar een nieuw seizoen.

De Zandmotor was een goede plek voor kite-les. Helaas is de poel heel erg klein geworden, anno 2024. Er zijn (te)veel Kite-scholen die daar (voor vast) lesgeven (dus geen andere locaties hebben zoals wij). Tevens is het een echte beginners spot. Het in en tegen elkaar aanvliegen is schering en inslag. Wij geven hier alleen les als het stil is en er geen andere spot voorhanden is. Het probleem is dat de Kitesurf cursist zich niet de kundigheid kan eigen maken die essentieel is simpelweg omdat er geen ruimte (te druk) voor is. Natuurlijk is de cursist zich daar niet van bewust omdat deze niet de expertise heeft om hiervan bewust te zijn. De Kitesurf scholen zullen dit niet toegeven omdat men een vaste locatie heeft en anders in de zee moeten lesgeven. Het moge duidelijk zijn dat dit laatste het leer process heel moeilijk maakt.

Onze hoofdspot les locatie is het voormalig “Autostrand” in Oostvoorne. Deze locatie is de beste Kitesurf locatie die Nederland en ver daar buiten rijk is. Er is mega veel ruimte op het strand en op het water. Kitesurfen is erg populair en de locaties kunnen soms erg druk zijn. Oostvoorne staat ook bekend als beginners en les spot. Hier heb je niet alleen sta diep en vlak water maar ook de ruimte om goed en rustig Kitesurf lessen te volgen. Dit in tegenstelling tot de andere “beginners” locaties waar het mega druk kan zijn en zeker met goede wind zoals o.a. De Zandmotor, Slufter, Brouwersdam, Muiderberg, Grevelingendam, Oesterdam. One2Kite heeft als 1 van de weinige scholen een vergunning om kitesurf les te mogen geven op op deze perfecte les locatie.